Varför ska man spara?

Ibland kanske man kan fråga sig själv varför man ska spara i fonder eller kanske aktier? För någon som är oinsatt i ämnet kan det ofta vara svårt att finna ett svar och kanske direkt enbart fokusera på de risker som fond- och kanske aktiesparande medför. Problematiken behöver däremot inte vara speciellt svår att svara på.

Det finns egentligen flera orsaker till varför man ska spara i fonder och aktier. Den kanske allra viktigaste och samtidigt mest okända faktorn är inflationen. Det faktum att pengar blir mindre värda med tiden. Exempelvis så hade ju en 10a betydligt större värde för 30 år sedan än vad den har idag. Detta är ett faktum och något som alltid finns i en ekonomi. Med andra ord så är det sämsta man kan göra att låta pengarna ligga i madrassen. Med andra ord inte få någon som helst ränta på kapitalet. Detta betyder i sin tur att pengarna kommer minska i värde, alltså att man utan att spendera kommer få mindre pengar över tiden, de tappar helt enkelt i värde. 

Genom att ha pengarna insatta på ett bankkonto så får man oftast en fast ränta per år. Är det ett vanligt konto så är denna ränta oftast väldigt låg, kanske till och med så liten att den är mindre än själva inflationstakten. Detta betyder att om räntan på pengarna man får är mindre än inflationen så kommer pengarna fortfarande att minska i värde över tiden. Vi vill alltså försöka få en avkastning som är större är inflationen för att pengarna åtminstone ska vara lika mycket värda över tiden. 

Det är alltså här fond och aktiesparande kommer in i bilden. Självklart finns det ingen garanti att pengarna växer för att man har de placerade i fonder eller aktier. Precis det motsatta kan hända, värdet på aktien eller fonden kan sjunka vilket innebär att värdet på dina placerade pengar kommer att minska. Men även om det medför en risk att placera så finns det även möjlighet till en avkastning som förhoppningsvis ska spöa inflationen som sakta men säkert äter upp våra pengar. 

Man ska alltså komma ihåg att möjligheten till högre avkastning än inflationen är möjlig med sparande, samtidigt som det medför en risk att man förlorar de satsade pengarna. Olika sparformer medför olika risk i förhållande till möjlig avkastning. Det är du själv som ansvarar för ditt sparande.

Det som talar för att spara på detta sätt är att aktier och fonder över tid visats sig ge den bästa avkastningen, jämfört med vanliga bankkonton t ex. Sparande och ppm

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)